Posreduj predlog

Aktualna razprava:

Trenutno ni aktualnih razprav

Pridruži se

RSS zadnje novice evropske-volitve.si RSS novice
RSS zadnje objave na forumu RSS forum

Evropske volitve FaceBook Evropske volitve Youtube twiiter32x32

Končno vsebinsko in procesno poročilo spletnega posveta

Vaši predlogi evropskemu poslancu dr. Milanu Zveru za izboljšanje evropskega izobraževalnega sistema, mobilnosti in zaposljivosti mladih v EU.
1 prispevek • Stran 1 od 1

Končno vsebinsko in procesno poročilo spletnega posveta

OdgovorNapisal/-a Simon Delakorda » 15:26, 24. 03. 2011

Spoštovane sodelujoče in spoštovani sodelujoči v spletnem posvetu "Kako zmanjšati brezposelnost med mladimi?",

kot moderator spletnega posveta se vam najlepše zahvaljujem za posredovana mnenja, stališča in predloge. Vaši prispevki so povzeti v končnem poročilu posveta, ki je dostopno na spletni povezavi http://www.evropske-razprave.si/images/stories/datoteke/Koncno_porocilo_spletni_forum_brezposelnost_mladih_EU-14-3-2011.pdf (746 kb).

Na spletnem forumu posveta je bilo objavljenih 17 vsebinskih prispevkov. Spletni forum je obiskalo 465 posameznih uporabnikov interneta. Svoj prispevek je podal tudi Mladinski svet Slovenije.

Povzetek končnega poročila spletnega posveta

Sodelujoči v razpravi podpirajo predlog, da bi se mladi še pred vpisom na določen program
seznanili z oceno zaposljivosti po končanem izobraževanju
. Vendar pa pri tem izražajo dvom glede pomena "objektivna ocena" in zagotavljanja, da bo predstavljala slika odraz dejanskega stanja povpraševanja po zaposlitvah na trgu delovne sile. Hkrati je bila izražena tudi skepsa, kako zanesljiva je lahko objektivna cena v luči hitrih sprememb v delovnih okoljih, zato so bili
predlagani nekateri parametri ocenjevanja zaposljivosti.

Sodelujoči v razpravi menijo, da je v izobraževalnem procesu potrebno opravljanje prakse ter da je na vseh nivojih izobraževalnega sistema potrebno vpeljati oz. povečati obseg prakse. Hkrati so v zvezi z opravljanjem prakse izpostavili naslednje težave: nepriljubljenosti opravljanja prakse s strani študentov, nedostopnost usposabljanja za delo za študente, premajhna zavest o pomenu in prednostih usposabljanja za delo in slabo poznavanje delodajalcev o možnosti pridobivanja novih kadrov prek usposabljanja za delo. Podan je bil predlog, da bi sodobna poklicna šola morala na nivoju znanja opremiti mlade na treh področjih: osnovno teoretično znanje iz stroke, temeljne praktične veščine iz svoje stroke in temeljna splošna znanja (materinščina, tuji jezik, uporaba tehnologije za komuniciranje). Poleg teh znanj je potrebno mlade usposobiti za življenje v družbi. Izobraževanje za specifična znanja morajo prevzeti podjetja in ustanove same.

Sodelujoči v razpravi so mnenja, da je odprtost evropskih univerz do družbe in potreb gospodarstva neenakomerna. Slovenija po njihovem mnenju spada med bolj zaprte države na tem področju (težave študentov pri iskanju možnosti opravljanja obvezne prakse v podjetjih ter nekonkurenčnost med zaposlenimi na univerzah). Podani so bili naslednji predlogi: konzorcijsko partnerstvo med visokošolskimi institucijami z gospodarstvom in ostalimi relevantnimi akterji s čimer bi se zmanjšal razkorak med potrebami trga in študijskimi programi, več državnih razvojnih sredstev za tiste izume in inovacije, ki bodo prinašali nova delovna mesta in primerno plačilo za mlade ter reforma študentskega dela. Izpostavljen je bil dober primer Nemčije kot države, kjer je izobraževalni sistem usmerjen v reševanje kadrovskih težav in ne samo v proizvajanje kadrov.

Sodelujoči v razpravo so mnenja, da je izobraževalna politika ključnega pomena, pri kateri lahko ima varčevanje negativne posledice (npr. beg možganov, negotova prihodnost za mlade). Po drugi strani je potrebno vlagati denar v izobraževanje na način, ki prinaša rešitve za sedanje razmere (enakomernejša porazdelitev sredstev glede na bolj in manj razvita geografska področja ter glede na posamezna gospodarska področja). Povečevanje števila univerzitetno izobraženih ljudi na račun same kvalitete izobraževanja ne vodi vedno v izboljšanje položaja večine mladih - posledica so lahko nizka plače visoko izobraženih mladih (pozna osamosvojitev) in pomanjkanje delovne sile za tradicionalna poklicna opravila. Regulacija izobraževanja naj gre na račun števila brezplačnih študijskih mest po posameznih smereh, ki jih financira država in večje selekcije na prehodu iz osnovne šole v srednje šole.

Še enkrat se vam najlepše zahvaljujem za sodelovanje in vas lepo vabim k sodelovanju tudi na prihodnjih spletnih posvetovanjih na forumu Evropske razprave.

Končno poročilo pripravil mag. Simon Delakorda, moderator
Uporabniški avatar
Simon Delakorda
Administrator
 
Prispevkov: 131
Pridružen: 23:19, 20. 06. 2006
Kraj: Logatec

1 prispevek • Stran 1 od 1

Vrni se na Kako zmanjšati brezposelnost med mladimi?

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron