Število poslancev

natisni
PDF


V Evropskem parlamentu je trenutno 785 poslancev. Največja skupina, Evropska ljudska stranka (Krščanskih demokratov) in Evropski demokrati ima 288 poslancev, drugi so socialdemokrati z 217 poslanci. Sledijo Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo s 100 poslanci, Združenje za Evropo narodov, ki ima 44 poslancev, Zeleni/Evropska svobodna zveza s 43 poslanci, Evropska združena levica - Zelena nordijska z 41 poslanci ter skupina Neodvisnost in demokracija, ki ima 22 poslancev. V Parlamentu je tudi 30 samostojnih poslancev, ki ne pripadajo nobeni politični skupini.

Sedem slovenskih poslancev in poslank je razporejenih v treh največjih političnih skupinah. Mihael Brejc, Romana Jordan Cizelj, Ljudmila Novak in Alojz Peterle so včlanjeni v skupino Evropske ljudske stranke (EPP-ED). Mojca Drčar Murko in Jelko Kacin sta v Zavezništvu liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE), edini član skupine Evropskih socialdemokratov (PES) iz Slovenije pa je Aurelio Juri.

Lizbonska pogodba predvideva, da bi se število poslancev Evropskega parlamenta zmanjšalo na 751, pri čemer bi večina velikih držav izgubila nekaj poslanskih mest glede na sedanje razmerje sil, nekatere manjše, med njimi tudi Slovenija, pa bi dobile dodatno mesto.

Ker Lizbonska pogodba še ni začela veljati, kot je bilo predvideno s 1. januarjem 2009, bodo za junijske evropske volitve najverjetneje veljala določila pogodbe iz Nice, ki predvideva zmanjšanje števila poslancev na 736, od tega se bo v Sloveniji, tako kot na volitvah leta 2004, volilo 7 evropskih poslancev.

Voditelji Unije pa so na Evropskem svetu decembra sprejeli izjavo o prehodnem obdobju za primer, če bi Lizbonska pogodba začela veljati po volitvah. V skladu s potrebnimi pravnimi postopki naj bi bili, kakor hitro bo to mogoče, sprejeti prehodni ukrepi, da bi se do konca parlamentarnega mandata 2009–2014 v skladu s številkami, določenimi v okviru Medvladne konference, ki je potrdila Lizbonsko pogodbo, povečalo število poslancev Evropskega parlamenta iz dvanajstih držav članic, za katere je bilo dogovorjeno povečanje števila evropskih poslancev. Skupno število poslancev Evropskega parlamenta naj bi se torej do konca parlamentarnega mandata 2009–2014 s 736 povečalo na 754, ta sprememba pa naj bi po možnosti začela veljati v letu 2010.

Vir: Tematska spletna stran Evropskega parlamenta


Dodatne informacije:

Slovenski poslanci in poslanke v Evropskem parlamentu 2009-2014