Posreduj predlog

Aktualna razprava:

Trenutno ni aktualnih razprav

Pridruži se

RSS zadnje novice evropske-volitve.si RSS novice
RSS zadnje objave na forumu RSS forum

Evropske volitve FaceBook Evropske volitve Youtube twiiter32x32

Federalna Evropa

Evropski parlament je na junijskem zasedanju predlagal podaljšanje »obdobja za razmislek« do sredine leta 2007 – kakšna bo usoda besedila Pogodbe o Ustavi za Evropo?

Moderator: Simon Delakorda

3 prispevkov • Stran 1 od 1

Federalna Evropa

OdgovorNapisal/-a sm56 » 10:22, 24. 07. 2006

Forum pozdravljam, razumem ga kot izraz krize, toda kaj dobrega je še nastalo brez njih? ;)
Polit-filoz. ideje:

1. EU bo resen mednarodni dejavnik šele, ko bo imela enotno zunanjo politiko. To predvideva Ustavna pogodba. (Schmit) Dokler bo lakaj ZDA (ker razdeljena drugačna niti ne more biti) in njeni imperialistični in prosionistični politiki, bo samo izgubljala ugled v svetu. Bravo Zapatero, bravo Egeland!
2. Komplementarno gornjemu: EU bo resna skupnost šele, ko bo vzpostavila stalne solidarnostne modele. Nacionalistično-paternalističnih ne more zaradi očitnih razlogov, zato mora izmisliti nove. Trg ni solidarnostna kategorija na sebi, lahko pa to postane z enotnimi fiskalnimi orodji ipd. (Schmit)
3. Logično nadaljevanje: parlament mora namesto Sveta postati osrednje mesto političnega življenja skupnosti, z njemu odvisno Komisijo itd. Svetu postopoma jemati težo.
4. Parlament naj postane dvodomen, podoben ameriškemu Kongresu: demografsko proporcionalni strankarski del, voljen na splošnih EU volitvah in pondiran teritorialni senat s profesionalnimi evropskimi (!) politiki. Oba imata enako težo. Dokler se politiki iz Bruslja vračajo ob petkih domov poslušat lokalno elito (!), kaj naj počnejo v Bruslju, bo kriza legitimnosti. (ker je EU politika nujna žrtev - v Girardovem smislu - nacionalnih politik)
5. Reforma pogodbe: EU vzeti iz rok nacionalnim politikam. Dati težo parlamentu, odvzeti jo Svetu, uvesti skupno davčno politiko.
6. Izključiti iz EU (pustiti jim, da odidejo..) razne dvoživke, problem je pravzaprav predvsem z Britanci. Njihov džingoizem jim še 100 let ne bo dal razmišljati evropsko. Vse ostalo je mučenje ostale Evrope. Ratifikacija nove, bolj evropske pogodbe, je pogoj za članstvo. Ostale pogodbe ostanejo v veljavi, če niso v opreki s to. Skupni trg, Šengen ipd.
7. EU Parlament naj "ratificira" takšno novo pogodbo in da znak napredni Evropi, ki naj jo potrdi v parlamentih, v 10., 20. letih. Naraščajoča kriza legitimnosti stare EU v naslednjih letih ipd. bo izčistila dileme in Evropi dala evropsko ustavo. Za ostal del EU velja 6.
sm56
Razpravljalec/ka
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 09:59, 24. 07. 2006

Re: Federalna Evropa

OdgovorNapisal/-a Rok Us » 15:28, 29. 07. 2006

Ja, se v večini strinjam.

"1. EU bo resen mednarodni dejavnik šele, ko bo imela enotno zunanjo politiko. To predvideva Ustavna pogodba. (Schmit) Dokler bo lakaj ZDA (ker razdeljena drugačna niti ne more biti) in njeni imperialistični in prosionistični politiki, bo samo izgubljala ugled v svetu."

Sploh ne bi mogel bolje povedati. Žal so nekateri raje privesek ZDA kot enakopraven del EUja. To je njihov problem a negativno vpliva na unijo, zato bi bilo treba uvesti možnost izključitve iz EU (tudi če članica tega noče po principu dvojne večine).

"3. Logično nadaljevanje: parlament mora namesto Sveta postati osrednje mesto političnega življenja skupnosti, z njemu odvisno Komisijo itd. Svetu postopoma jemati težo."

Da. Parlament bi postal zakonodajno telo, Komisija izvršno, Svet pa bi obstajal kot varovalka, da pravice manjših članic ne bi bile kratene.

"5. Reforma pogodbe: EU vzeti iz rok nacionalnim politikam. Dati težo parlamentu, odvzeti jo Svetu, uvesti skupno davčno politiko."

Se strinjam.

"6. Izključiti iz EU (pustiti jim, da odidejo..) razne dvoživke, problem je pravzaprav predvsem z Britanci. Njihov džingoizem jim še 100 let ne bo dal razmišljati evropsko. Vse ostalo je mučenje ostale Evrope. Ratifikacija nove, bolj evropske pogodbe, je pogoj za članstvo. Ostale pogodbe ostanejo v veljavi, če niso v opreki s to. Skupni trg,  Šengen ipd."

Potrebno je urediti pristojnosti EU in držav članic, kar predvideva ustavna pogodba.



Naj v tem prispevku povprašam še za vaše mnenje o predlogu, ki se je pojavil na strani "debate Europe". In sicer o tem, da bi se na športnih prireditvah igrala tudi evropska himna in izpostavljala zastava EU.

Lp

rok
Uporabniški avatar
Rok Us
Razpravljalec/ka
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 15:12, 21. 07. 2006
Kraj: stranje (kamnik)

Re: Federalna Evropa

OdgovorNapisal/-a Drago Stanovnik » 22:56, 25. 09. 2006

Spoštovani.

Če bi imel moč, bi zadržal proračun vsake države znotraj lastne države. Med državami pa bi po regijah, vsaj za eno leto premenjal policijo, sodstvo , inšpekcije in še kaj.

S tem bi naredili države pregledne in ne skurumpirane. Sredstva bi vsaka država zadržala zase, kar bi navdajalo občutek, da nismo odvisni od drugih, pač pa predvsem od sebe.

Jasna pa bi morala biti tudi pravila igre in zakonodaja ki spodbuja pozitivno in učinkovito preprečuje negativno.

V tem trenutku ni na tem področju preveč optimistično ne v Sloveniji in ne v Evropi...

Seveda zaključujem optimistično z naslednjimi dejstvi:
1. Vreme ni nikoli slabo (za rast so potrebne vse nianse, in prava oblačila)
2. Človek nikoli ni slab (potrebno je le prav pristopiti)
3. Sistem in zakon ni slab (v vseh sistemih so nekateri uspeli)

Uspe torej tisti, ki je pogunen in z vero v življenje, podobno zaljubljencema.
Na nas pa je, da prilagajamo zakonodajo res tako, da tudi ta preprečuje slabo ter spodbuja vsem koristno.

Seveda sem o opisani problematiki napisal pismo predsednku naše vlade, ki ga je posredoval na nekatera ministrstva. Ministrstva so mi odgovorila, da je zakonsko za vse poskrbljeno in da je s te strani zadeva rešena.
Je pa še vedno vprašanje ali so obstojeće zakonske rešitve, glede na hitre spremembe v družbi, še življenske in učinkovite.


LP

Drago
Zadnjič spremenil Drago Stanovnik, dne 15:04, 07. 12. 2006, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Drago Stanovnik
Razpravljalec/ka
 
Prispevkov: 14
Pridružen: 12:45, 12. 08. 2006


3 prispevkov • Stran 1 od 1

Vrni se na V iskanju Evrope državljanov? Razmišljajmo skupaj!

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron