21. oktober: Moderatorsko poročilo spletnega posveta "Ali naj EU pozitivno diskriminira pri zaposlovanju?"

natisni
PDF

V moderatorskem poročilu spletnega posveta na forumu Evropske razprave z naslovom "Ali naj EU pozitivno diskriminira pri zaposlovanju?" (561 kb) je na dvanajstih straneh povzetih 56 prispevkov in 78 glasov v spletni anketi, ki so bili posredovani v obdobju med 13. in 20. oktobrom 2009.

Večina sodelujočih v spletnem posvetu se je strinjala z uvajanjem pozitivne diskriminacije za iskalce prve zaposlitve (predvsem za mlado populacijo in tiste, ki so zaključili študij). Pri tem so bili podani naslednji predlogi ukrepov pozitivne diskriminacije pri zaposlovanju:
- Ukrepi na področju zaposlovanja;
- Ukrepi na področju izobraževanja;
- Ukrepi na področju podjetništva in svobodnih poklicev;
- Ukrepi na področju študentskega dela;
- Medgeneracijsko sodelovanje;
- Sektorski pristop.

Večina sodelujočih v posvetu se je prav tako strinjala z zagotavljanjem trajne socialne varnosti v Evropski uniji. V ta namen so predlagali naslednje sklope ukrepov:
- Ukrepi na področju zaposlovanja;
- Ukrepi na področju gospodarske politike;
- Ukrepi na področju socialnih in finančnih mehanizmov;
- Ukrepi na področju izobraževanja in razvoja;
- Ukrepi na področju zdravja, človekovih in socialnih pravic;
- Evropski model socialne varnosti.

Rezultati spletne ankete »Katera skupina je po vašem mnenju najbolj diskriminirana pri iskanju zaposlitve?« so pokazali, da so najbolj diskriminirane skupine pri iskanju zaposlitve osebe s posebnimi potrebami, iskalci prve zaposlitve in starejši.

Namen posveta je bil vzpostaviti javni dialog med zainteresirano javnostjo in slovenskim poslancem v Evropskem parlamentu g. Jelkom Kacinom o aktualnih izzivih ter prihodnjih ukrepih Evropske unije pri zaposlovanju. Cilj posvetovanja je bil oblikovati poročilo posveta, ki je bilo posredovano v odziv evropskemu poslancu. G. Jelko kacin bo v odzivu tudi napovedal, na kakšen način bo posredovane predloge upošteval pri svojem delu v Evropskem parlamentu.

Izhodiščna vprašanja posveta in anketno vprašanje je pripravila Informacijska pisarna Evropskega parlamenta za Slovenijo. Poročilo spletnega posveta je pripravila nevladna organizacija Inštitut za elektronsko participacijo (INePA), ki je izvajala tudi javno promocijo razprave, obveščanje ciljnih javnosti in institucij ter skrbela za tehnično vzpostavitev in upravljanje spletnega Državljanskega foruma Evropske razprave.

Spletno posvetovanje in anketa sta bila odprta za vse uporabnike interneta, sodelovanje pa je bilo omogočeno tudi prek e-točke Informacijske pisarne Evropskega parlamenta za Slovenijo in Inštituta za elektronsko participacijo na Študentski areni v Ljubljani.

Spletno posvetovanje, ki je dostopno na povezavi http://www.evropske-volitve.si/forum/33/109.html si je ogledalo 616 posameznih uporabnikov interneta.

Poročila ostalih razprav in posvetovanj na spletnem Državljanskem forumu so dostopna v rubriki Poročila razprav in posvetovanj na spletnem Državljanskem forumu.

Simon Delakorda, moderator posveta
Inštitut za elektronsko participacijo (INePA)
Povšetova 37, 1000 Ljubljana
www.inepa.si
kontakt: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Poročilo spletnega posveta Ali naj EU pozitivno diskriminira pri zaposlovanju?

© INePA