Posreduj predlog

Aktualna razprava:

Trenutno ni aktualnih razprav

Pridruži se

RSS zadnje novice evropske-volitve.si RSS novice
RSS zadnje objave na forumu RSS forum

Evropske volitve FaceBook Evropske volitve Youtube twiiter32x32

DOVOLJ! GOSPODARSKE RASTI - vaša mnenja in predlogi

Vaša mnenja in predlogi, kako se razvijati in izboljševati kakovost življenja, obenem pa ostati v mejah, ki nam jih postavljata družba in okolje.
9 prispevkov • Stran 2 od 21, 2

Re: DOVOLJ! GOSPODARSKE RASTI - vaša mnenja in predlogi

OdgovorNapisal/-a focus » 15:32, 09. 09. 2011

Rešitve, ki predstavljajo alternativo količinski gospodarski rasti so lahko:

Že več kot 35 let strokovnjaki razpravljajo o drugačnih poteh razvoja, kot je rast BDP. Razprave obsegajo vse od drugačnih kazalcev merjenja razvoja, do koncepta ne-rasti.
 
Prvi korak je ponovno definirati, kaj za naše družbe pomeni razvoj. Ta razprava mora vključevati videnje ljudi, ne pa podjetij. Vrednote vseh nas so različne, kakor tudi naše navade in življenjski slogi, zato je težko v razmislek ponuditi en recept, ki bo vsem nam pisan na kožo. Recepte moramo zato oblikovati skupaj. Ker se zopet pogovarjamo o razvojni strategiji Slovenije, je sedaj dobra priložnost, da pogledamo, kako se razvijati in povečevati kakovost življenja iz vseh pogledov, obenem pa ostati v mejah, ki nam jih postavljata družba in okolje.
 
Naslednji korak je uporabiti kazalce, ki merijo definirani razvoj, ali pa jih razviti. Področje alternativnih kazalcev razvoja je že zelo obsežno, zato se na tem mestu ne želimo spuščati v podrobnosti, vendar pa je glavno to, da izberemo primerne kazalce razvoja glede na to, kako bomo definirali razvoj.
 
Vse pogosteje se pojavlja razprava o konceptu ne-rasti (degrowth). Kar nekaj evropskih akademskih krogov in raziskovalnih projektov se vrti okoli tega koncepta, ki je nastal kot odgovor na to, da rast gospodarskega sistema vodi v okoljsko in družbeno katastrofo. Koncept nima splošno sprejete definicije, vendar pa se lahko opiše kot 'zmanjšanje proizvodnje in potrošnje v fizičnem smislu skozi resnično oz. absolutno zmanjšanje, ne pa zgolj skozi povečanje učinkovitosti.' (Kallis, G., 2010. The Degrowth Propositions and Research Questions, Panel during the 2nd international conference on economic degrowth for ecological sustainability and social equity, March 26-29, 2010, Barcelona, Spain).
focus
 

Re: DOVOLJ! GOSPODARSKE RASTI - vaša mnenja in predlogi

OdgovorNapisal/-a chesermarko » 02:42, 29. 09. 2011

Sej pomoje dandanes. Da bo boljše bo treba vse spremenit. Verjetno počasi zemlji že vsega primanjkuje in ne bo drugega kot spremenit naš način pogleda na svet in kaj je lepo in kaj ni.
chesermarko
Razpravljalec/ka
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 01:21, 26. 09. 2011

Re: DOVOLJ! GOSPODARSKE RASTI - vaša mnenja in predlogi

OdgovorNapisal/-a Gost » 11:28, 18. 10. 2011

Kakšna je sedaj vloga države:
a) potrebno jo je okrepiti, saj je država tisti okvir, ki naj bi zagotavljala blagostanje državljanov/prebivalcev: zaščita najšibkejših, brezplačno in kvalitetno šolstvo, zdravstvo, dostopno za vse, zastopnica okolja in varovalka pred korporacijami (torej nad kapitalom)

b) državo je potrebno ukiniti in za vse zgoraj našteto prepustiti upravljanju ljudi, saj smo tega sposobni in si želimo več moči v smislu odločanja in oblikovanja našega življenja. Na ta način korporacije nimajo moči, saj je skupnost bolj solidarna, kar rešuje veliko dosedanjih problemov, z okoljem vred.

Kateri opciji ste bližje?
Imate kakšen drugi predlog?
Kaj je tisto, kar si želimo - pokazali smo, da se ne strinjamo z oblikami izkoriščanja, ki obstajajo danes. Torej - kako naprej?
Kaj si želimo?
Gost
 

Prejšnja

9 prispevkov • Stran 2 od 21, 2

Vrni se na DOVOLJ! Kakšen razvoj za kakovostno življenje?

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron