Posreduj predlog

Aktualna razprava:

Trenutno ni aktualnih razprav

Pridruži se

RSS zadnje novice evropske-volitve.si RSS novice
RSS zadnje objave na forumu RSS forum

Evropske volitve FaceBook Evropske volitve Youtube twiiter32x32

DOVOLJ! GOSPODARSKE RASTI - vaša mnenja in predlogi

Vaša mnenja in predlogi, kako se razvijati in izboljševati kakovost življenja, obenem pa ostati v mejah, ki nam jih postavljata družba in okolje.
9 prispevkov • Stran 1 od 21, 2

DOVOLJ! GOSPODARSKE RASTI - vaša mnenja in predlogi

OdgovorNapisal/-a Focus, društvo za sonaraven razvoj » 09:12, 28. 07. 2011

Slika

Nazaj na izhodišče spletne razprave DOVOLJ! >>

Uvod v temo razprave:

Gospodarska rast je kljub številnim kritikam še vedno ključni politični cilj večine držav.
Trenutna struktura tržnih gospodarstev in kapitalističnega sistema zahteva nenehno rast za gospodarsko stabilnost. Tudi ključni družbeni sistemi, kot so pokojninski, zdravstveni ali izobraževalni sistem, so tesno povezani z rastjo in brez gospodarske rasti ti sistemi ne morejo delovati pravilno.

Kljub temu pa je danes med znanstveniki, civilno družbo, poslovneži in politiki vse močnejši konsenz, da gospodarska rast ne vodi več nujno k povečanju kakovosti življenja za večino ljudi. Trenutno se postavlja ključno vprašanje ali se družbeni in okoljski stroški gospodarskih dejavnosti ne povečujejo hitreje, kot se povečujejo gospodarske koristi. To bi pomenilo negospodarno rast, ki nas dela revnejše, ne pa bogatejše.

Vprašanji za razpravo:

1. Kakšen bi moral biti gospodarski sistem, da ne bi prevladoval nad političnimi, družbenimi in okoljskimi sistemi, ne bi temeljil na nenehni rasti, bi pa omogočal zadovoljno življenje?

2. Kako zagotoviti zvezen prehod iz trenutnega sistema na drugačen gospodarski sistem brez eskalacije družbenih težav in nesoglasij ali celo konfliktov?

Kako objavim prispevek?

Vaš prispevek objavite tako, da izberete okno ODGOVORI. Odprl se vam bo obrazec za vnos prispevka, v katerega vpišete vaše Uporabniško ime oz. ime in priimek (v primeru, da želite ostati anonimni, vpišite ime Gost ali Gostja), Naslov sporočila, Potrditveno kodo in vsebino sporočila. Prispevek objavite s klikom na Pošlji.

Prispevke za objavo na forumu lahko posredujete tudi na elektronska naslova info@evropske-razprave.si in info@focus.si.

Prosimo, da pri objavljanju prispevkov sledite namenu foruma Evropske razprave ter upoštevate Pravila in načela spletnega komuniciranja na forumu. Dodatne informacije o moderiranju spletnega foruma Evropske razprave so dostopne v rubriki Moderiranje.

Vljudno vabljeni k sodelovanju v razpravi!
Focus, društvo za sonaraven razvoj
 

Re: DOVOLJ! GOSPODARSKE RASTI - vaša mnenja in predlogi

OdgovorNapisal/-a gost » 15:09, 18. 08. 2011

Zanimiva tema in dobro vprašanje. Ker nisem ekonomist, ne znam odgovoriti, ampak bi si želel, da bi se kot družba pogovarjali o tem. Vedno politiki govorijo, da bodo zagotovili gospodarsko rast, pogovor o tem, da bi se poskusili raje stabilizirati, namesto nenehno rasti, pa je nesprejemljiv. Želel bi si od ekonomistov izvedeti, kako lahko zagotovimo normalno gospodarstvo brez rasti, ker nadaljevanje rasti v takem tempu res ne gre. Res je čas, da se zančemo pogovarjati o tem.
gost
 

Re: DOVOLJ! GOSPODARSKE RASTI - vaša mnenja in predlogi

OdgovorNapisal/-a Gost » 16:28, 18. 08. 2011

Victor wanted to find out. First, he created a computer model replicating the modern Canadian economy. Then he tweaked it so that crucial elements—including consumption, productivity, and population—gradually stopped growing after 2010. To stave off unemployment, he shortened the workweek to roughly four days, creating more jobs. He also set up higher taxes on the rich and more public services for the poor, and imposed a carbon tax to fill government coffers and discourage the use of fossil fuels. The upshot? It took a couple of decades, but unemployment eventually fell to 4 percent, most people's standards of living actually rose, and greenhouse gas emissions decreased to well below Kyoto levels. The economy reached a "steady state." And if the model is accurate, then something like it, say some ecologically minded economists, may be the only way for humanity to survive in the long term.
http://motherjones.com/politics/2010/05 ... cit-growth
Gost
 

Re: DOVOLJ! GOSPODARSKE RASTI - vaša mnenja in predlogi

OdgovorNapisal/-a gost » 20:26, 01. 09. 2011

Takšne debate res nimajo smisla. Gospodarsko rast potrebujemo, da lahko vzdržujemo podjetja in zaposlenost in vse ostalo za preživetje. če cel svet vlaga v rast, se mi ne bomo pogovarjali o tem, ali jo rabimo ali ne.
gost
 

Re: DOVOLJ! GOSPODARSKE RASTI - vaša mnenja in predlogi

OdgovorNapisal/-a Lidija Živčič » 15:36, 06. 09. 2011

'Questioning growth is deemed to be the act of lunatics, idealists and revolutionaries. But question it we must.'
Jackson, T. 2009. Prosperity Without Growth: Economics for a finite planet. London: Earthscan.
Lidija Živčič
Razpravljalec/ka
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 09:41, 03. 11. 2006

Re: DOVOLJ! GOSPODARSKE RASTI - vaša mnenja in predlogi

OdgovorNapisal/-a Gost » 16:10, 06. 09. 2011

Gospodarska rast je nujno potrebna! Žal. Razen če se vrnemo v prazgodovino, redefiniramo naše vrednote in ponovno nastavimo celoten sistem funkcionairnaja družbe kot celote. Pravljica! Tako je, ko imamo "prosti trg" in "demokracijo". Lahko pa postopoma z majhnimi koraki in predvsem ozaveščanjem in aktivacijo posameznika dosežemo veliko. In ljudem na učinkovit način dati dovolj informacij, da bodo morda (upajmo) kritično pomislili na kakšno zadevo in vsaj malo prestopili prag lastnega interesa, ko se odloča o pomembnih zadevah. Pa naj bo to v krogu družine, službi ali na volitvah! Dovolj!
Gost
 

Naslednja

9 prispevkov • Stran 1 od 21, 2

Vrni se na DOVOLJ! Kakšen razvoj za kakovostno življenje?

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

cron