Posreduj predlog

Aktualna razprava:

Trenutno ni aktualnih razprav

Pridruži se

RSS zadnje novice evropske-volitve.si RSS novice
RSS zadnje objave na forumu RSS forum

Evropske volitve FaceBook Evropske volitve Youtube twiiter32x32

DOVOLJ! NEODGOVORNE POLITIKE - vaša mnenja in predlogi

Vaša mnenja in predlogi, kako se razvijati in izboljševati kakovost življenja, obenem pa ostati v mejah, ki nam jih postavljata družba in okolje.
5 prispevkov • Stran 1 od 1

DOVOLJ! NEODGOVORNE POLITIKE - vaša mnenja in predlogi

OdgovorNapisal/-a Focus, društvo za sonaraven razvoj » 09:03, 28. 07. 2011

Slika

Nazaj na izhodišče spletne razprave DOVOLJ! >>

Uvod v temo razprave:

Trenutni gospodarski model ščitijo in branijo svetovne elite, mednarodna podjetja in bogati potrošniki. Politična nadvlada modela se vzdržuje preko strahu, ki daje dovoljenje za različne oblike prisile, obenem pa podpira ideologijo prostega trga. Gospodarska rast se ščiti pogosto tudi na račun demokracije in osnovnih človeških pravic.

Vprašanji za razpravo:

1. Kaj bi bilo potrebno spremeniti v demokraciji, da bi delala v dobro ljudi, ne pa kapitala?

2. Ali obstaja kakšen drug političen model, ki bi zagotovil, da bi vlade delale za nas, ne pa podjetja?

Kako objavim prispevek?

Vaš prispevek objavite tako, da izberete okno ODGOVORI. Odprl se vam bo obrazec za vnos prispevka, v katerega vpišete vaše Uporabniško ime oz. ime in priimek (v primeru, da želite ostati anonimni, vpišite ime Gost ali Gostja), Naslov sporočila, Potrditveno kodo in vsebino sporočila. Prispevek objavite s klikom na Pošlji.

Prispevke za objavo na forumu lahko posredujete tudi na elektronska naslova info@evropske-razprave.si in info@focus.si.

Prosimo, da pri objavljanju prispevkov sledite namenu foruma Evropske razprave ter upoštevate Pravila in načela spletnega komuniciranja na forumu. Dodatne informacije o moderiranju spletnega foruma Evropske razprave so dostopne v rubriki Moderiranje.

Vljudno vabljeni k sodelovanju v razpravi!
Focus, društvo za sonaraven razvoj
 

Re: DOVOLJ! NEODGOVORNE POLITIKE - vaša mnenja in predlogi

OdgovorNapisal/-a Gost » 14:08, 23. 08. 2011

Že Churchill je ugotavljal, da je demokracija "naslabša oblika vladavine - razen vseh ostalih oblik, ki so jih občasno preizkušali". Žal štiriletni mandat politikom zakriva dolgoročen pogled na razvoj države, saj so osredotočeni le na kratko in srednjeročne rezultate, ki jim bodo (morebiti) prinesli nov mandat. Dolgoročna vizija in delovanje v dobrobit prihodnje generacije pa sta tako žal potisnjeni v ozadje in sta bolj utopija kot resnična praksa. Prav to vidim kot največjo pomanjkljivost demokracije, čeprav bi jih verjetno lahko še veliko našteli.

Poleg tega se v zadnjem času zdi, da v vse hitrejšem tempu življenja in v vse hujši gonji za dobiček ta pomankljivost pride še bolj do izraza. A zatakne se pri alternativi... Že če pogledamo našo državo in politiko, vidimo, kako je močno je politika - pa naj bo te ali druge opcije - vpletena v vse odločitve (njene lovke sežejo od gospodarstva, javne uprave, medijev, itd.).

Zato bi bilo potrebno najti način, kako politike prisiliti v prevzemanje bolj dolgoročne odgovornosti. Veliko vlogo pri tem imamo tudi sami, saj moramo biti bolj pozorni na dolgoročne (tako pozitivne, kot negativne) posledice sprejetih odločitev in zanje poklicati na odgovornost tiste, ki so jih sprejeli. Ne pa, da nam je vseeno za vse...

Resnično upam, da se čimprej pojavi kak nov karizmatičen obraz, ki ne bo 'naš' ali 'vaš', ampak bo neodvisen v svojih odločitvah, ki bodo usmerjene v prihodnost (tako bližnjo, kot tudi daljno) in dobrobit vseh ter bo hkrati tudi dovolj močan in vzdržljiv, da bo uspel 'preživeti' ter preseči odpor ob spreminjanju dozdajšnje ustaljene prakse (za katerega ne dvomim, da bo silovit). Z veseljem bom držala pesti, da mu/ji uspe!
Gost
 

Re: DOVOLJ! NEODGOVORNE POLITIKE - vaša mnenja in predlogi

OdgovorNapisal/-a focus » 15:33, 09. 09. 2011

K oblikovanju bolj odgovorne politike lahko prispevamo:

Ključna rešitev je, da vsi postanemo aktivni državljani. To lahko pomeni vrsto različnih načinov aktiviranja: komuniciranje z izvoljenimi predstavniki, zahtevanje transparentnosti pri odločanju, vplivanje na omejitev moč kapitalskih lobijev...
 
Pomembno je iskati izboljšave, ki lahko demokratičen sistem naredijo bolj prilagojen potrebam ljudi, ne pa potrebam kapitala.
focus
 

KQgnMmTchOllBxj

OdgovorNapisal/-a Anne » 04:35, 30. 12. 2013

Your answer shows real inintllgeece.
Anne
 

hMQdnCAoCorGxKA

OdgovorNapisal/-a Debra » 07:28, 30. 12. 2013

Задело за живое :) Истории успеха тем и ценны, что не повторяются. У каждого из нас будет свой success story, СВОЙ. Те, кто добились успеха, добились его потому, что думали сами, а не пытались сделать по книжке
Debra
 


5 prispevkov • Stran 1 od 1

Vrni se na DOVOLJ! Kakšen razvoj za kakovostno življenje?

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

cron