Posreduj predlog

Aktualna razprava:

Trenutno ni aktualnih razprav

Pridruži se

RSS zadnje novice evropske-volitve.si RSS novice
RSS zadnje objave na forumu RSS forum

Evropske volitve FaceBook Evropske volitve Youtube twiiter32x32

Odziv na vmesno poročilo spletnega posveta

Vaša mnenja za evropsko poslanko dr. Romano Jordan Cizelj o predlogu direktive o ravnanju z izrabljenim gorivom in radioaktivnimi odpadki.
1 prispevek • Stran 1 od 1

Odziv na vmesno poročilo spletnega posveta

OdgovorNapisal/-a dr. Romana Jordan Cizelj » 18:51, 05. 05. 2011

Slika
dr. Romana Jordan Cizelj
http://www.rjordancizelj.si/

Odziv v pdf datoteki (32 kb)
Vmesno poročilo spletnega posvetovanja "Kako ravnati z radioaktivnimi odpadki v EU?"

Spoštovani spletni navdušenci in navdušenke,

Razvoj sodobnih tehnologij omogoča vedno večjemu številu ljudi sprotno pridobivanje in preverjanje informacij. Menim, da je zelo pomembno, da se temu prilagodimo tudi politiki, ki ste nam ljudje sicer zaupali odločanje, a je dobro, da svoje odločitve neposredno preverjamo bolj pogosto kot le v predvolilnem času. Tako vam lahko približamo svoj način razmišljanja, dela in odločanja.

Zahvaljujem se vam za množični odziv na spletno posvetovanje o predlogu direktive o radioaktivnih odpadkih. Vesela sem vaših odgovorov. Njihova vsebinska pestrost se lepo prekriva s pestrostjo pogledov v Evropskem parlamentu. Z nekaterimi predlogi se popolnoma strinjam, z drugimi nekoliko manj, z nekaterimi se tudi ne strinjam. Vse pa sem resno prebrala in o njih razmislila. Bolj natančen vsebinski opis mojih pogledov, ki se zrcali v z moje strani predloženih amandmajih, sledi kasneje. Najprej pa še nekaj pojasnil glede nadaljevanja posvetovanja.

Predlagam, da s posvetovanjem nadaljujemo do takrat, ko se bo zaključil zakonodajni postopek v Evropskem parlamentu. Ne želim vam namreč pustiti občutka, da je bilo vam namenjeno začetno posvetovanje, meni pa končne odločitve. S svojimi odzivi ste pokazali močno zanimanje za obravnavo omenjene tematike, zato vas želim obveščati o delu tudi v prihodnje. Časovnica in informacije, ki jih boste dobili v okviru spletnega posvetovanja:

  * Ta odziv na vmesni pregled posvetovanja opisuje amandmaje, ki sem jih vložila na predlog direktive.
  * 26.5.2011 bo o poročilu glasoval matični odbor Evropskega parlamenta, odgovoren za energetiko (t.i. odbor ITRE). Po glasovanju bomo pripravili kratko poročilo o izidih glasovanja.
  * 23.6.2011 bo glasovanje o poročilu na mini plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Bruslju. Po tem glasovanju bomo pripravili končno poročilo o obravnavi direktive o ravnanju z radioaktivnimi odpadki in z izrabljenim jedrskim gorivom. Pričakujem, da bo takrat z obravnavo direktive zaključil tudi Svet EU (ministri držav članic) in v tem primeru vas bom obvestila tudi o njihovem delu.

Tudi v nadaljevanju si želim aktivnega sodelovanja z vami. Pošiljajte svoje odzive na moje delo, na objavljene dokumente. Vse bom z zanimanjem prebrala.

Sledi analiza mojega poročila, ki je pripravljeno v obliki amandmajev na direktivo, ki jo je predlagala Evropska komisija. Z amandmaji želim vzpostaviti evropski okvir za odgovorno in skrbno ravnanje z radioaktivnimi odpadki (RAO) in izrabljenim jedrskim gorivom (IJG), ki vključuje ustrezne človeške in finančne vire ter močan in neodvisen nacionalni regulatorni organ. Nekaj primerov:

  *načelo reverzibilnosti ali povratnosti: izrabljeno jedrsko gorivo mora biti nadzorovano, v primeru tehničnih razlogov ali v primeru novih tehnoloških rešitev ga je možno izvleči;
  *finančna sredstva: države članice morajo pripraviti zakonodajni okvir, ki vključuje ocene stroškov, rezerv, nadzorovanja, poročanja Evropski komisiji; nacionalni parlamenti bi delovali kot nadzorniki za finančna sredstva, države članice morajo imenovati tudi nacionalni organ, ki bo sposoben strokovne ocene glede finančnih sredstev in stroškov;
  * regionalno odlaganje: države lahko na prostovoljni ravni vzpostavijo regionalno odlagališče, vendar pod določenimi pogoji, s katerimi je preprečena preložitev rešitve na kasnejši čas;
  * možnost čezmejnega transporta: v skladu z Direktivo Sveta 2006/117/Euratom se lahko radioaktivni odpadki in izrabljeno jedrsko gorivo izvaža v državo, ki ni članica EU, vendar pod določenimi pogoji;
  * transparentnost in sodelovanje javnosti: javnost mora biti obveščena o dogajanju na področju upravljanja z izrabljenim jedrskim gorivom in radioaktivnimi odpadki in ima možnost sodelovanja pri oceni nacionalnih programov na tem področju;
  * nujno je spoštovanje strokovno uveljavljenega načela ALARA (tako nizka raven sevanja kot je to razumno možno doseči);
  * nacionalni okvir mora vključevati tudi možnosti za razvoj znanstvenih in tehnoloških spretnosti;
  * nosilci licenc morajo poročati nacionalnemu regulatornemu organu in drugim zadevnim organizacijam ter omogočati širši javnosti dostop do informacij;
  * pomembna je natančna klasifikacijska shema radioaktivnih odpadkov.

Ob koncu pa vas vabim na okroglo mizo o osnutku nove direktive o ravnanju z izrabljenim jedrskim gorivom in radioaktivnimi odpadki, ki bo v petek 6. maja 2011 ob 15. uri v Izobraževalnem centru za jedrsko tehnologijo, reaktorski center Instituta Jožef Stefan, Brinje 40, Ljubljana. Okrogla miza poteka v organizaciji Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO), Sekcije Alfa pri Društvu jedrskih strokovnjakov Slovenije in Poslanske skupine ELS. Ob meni bodo svoje poglede predstavili še: Vladislav Krošelj (direktor ARAO), dr. Andrej Stritar (direktor Uprave RS za jedrsko varnost), dr. Irena Mele (Mednarodna agencija za jedrsko energijo), dr. Tomaž Žagar (Gen energija), Dejan Savić (Greepeace) in prof.dr. Drago Kos (Fakulteta za družbene vede). Z nami bosta tudi dr. Marko Čepin, predsednik Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije in dr. Nadja Železnik, predsednica Alfa. Zagotovo se bodo zbrali strokovnjaki, od katerih boste lahko dobili strokovne odgovore na vaša vprašanja o jedrski energiji.

Veselim se nadaljnjega sodelovanja!

dr. Romana Jordan Cizelj
poslanka v Evropskem parlamentu
http://www.rjordancizelj.si/
dr. Romana Jordan Cizelj
 

1 prispevek • Stran 1 od 1

Vrni se na Kako ravnati z radioaktivnimi odpadki v EU?

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov

cron