Posreduj predlog

Aktualna razprava:

Trenutno ni aktualnih razprav

Pridruži se

RSS zadnje novice evropske-volitve.si RSS novice
RSS zadnje objave na forumu RSS forum

Evropske volitve FaceBook Evropske volitve Youtube twiiter32x32

Predstavitve govorcev na forumu TEŠ6 v Ljubljani 26.1.2010

Posredujmo naša stališča o projektu TEŠ 6 in usmeritvah energetske politike Vlade RS v kontekstu Evropske unije.
13 prispevkov • Stran 3 od 31, 2, 3

Pripombe na predstavitev projekta TEŠ 6

OdgovorNapisal/-a Viktorija Rehar » 14:59, 13. 02. 2010

Društvo za promocijo in vzgojo za zdravje Slovenije
Hmeljarska 3, 3310 Žalec


DPVZS2/leto2010

FORUM T6 - 26.01.2010, City Hotel, Ljubljana
Predstavitev projekta T6
Pripombe - prispevek 3 minutna


V imenu Društva za promocijo in vzgojo za zdravje Slovenije predstavljam Forumu T6 naše ugotovitve in predloge:
Tukaj je zbran vrh slovenske tehnične stroke, vključene že v izdelavo in financiranje priprave projekta T6. Pozorno sem spremljala predstavitev predlagateljev dr. Rotnika in g. Boruta Meha. "Projekta T 6". Poslali so ga že EBRD v London, kjer je dostopen na spletni strani banke tudi v slovenščini.
Zaradi pridobitve finančnih sredstev so vlogo utemeljili z ekonomsko utemeljitvijo, tehnično dovršenostjo, da je socialno dobrodošel in ekološko upravičen.
Pri vseh predstavitvah nismo videli nikjer skrb za človeka in njegovo zdravje v zdravem okolju. Zato je potrebno pridobiti tudi celostno strokovno mnenje in analize za zdravstveni vidik, ekološki vidik, onesnaženost voda pri neodvisnih strokovnjakih. Saj predstavitev predstavlja projekta zajema le občino Šoštanj.
Mi pa terjamo tudi ostale zdravstvene in ekološke analize vpliva na pojav bolezni rak, srčno žilne bolezni, gastrointestinalne bolezni, pojav genetskih okvar tudi v ostalih občinah Celjske kotline, Savinjske in Šaleške doline. Prizadetih je cca 200.000 prebivalcev. Ali bodo ti še naprej plačevali ceno za pokritost z električno energijo Slovenije in za profit financerjev !? Tu že gre in bo šlo zaradi izpustov do okvare zdravja, okolja in degradacije tal, ki so že itak obremenjena z dosedanjimi izpusti prav zaradi delovanja obstoječih blokov termoelektrarne / da naštejem CO2. SO2, in drugi izpusti in onesnaževalci težke kovine, pesticidi, izpusti iz Trbovelj, drugo gospodarstvo in promet. To bo postal največji javno zdravstveni problem v Sloveniji zaradi tako velikega objekta. Ali to res potrebujemo? Pojavilo se bo vprašanje odškodnin in nadomestil zaradi posledic na zdravju in okolju. Tudi zato potrebujemo dodatne analize celovitih, širših vplivov na zdravje in okolje, saj jih v projektu ni. To lahko opravijo onkologi, epidemiologi. Imamo že nekaj pomembnih kvalificiranih epidemioloških raziskav, n.pr.: Stanje zdravja in škode na okolju v Zasavju. Veliko energije , zakonodaja in dokumenti vsi varujejo in širijo projekt NATURA, omenjeno okolje pa postaja vedno večji smetnjak za celo Slovenijo!, Pomeni da država zavestno žrtvuje naše okolje.
Ko bomo dobili potrebne podatke in odgovornost za sprejete ukrepe, bomo lahko sprejeli odločitev o podpori ali zavrnitvi projekta. Po naši oceni bo zaposlitev v Občini Šoštanj in Velenje bo ostala na isti ravni kot je sedaj.

Viktorija Rehar
Viktorija Rehar
Razpravljalec/ka
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 14:54, 13. 02. 2010

Prejšnja

13 prispevkov • Stran 3 od 31, 2, 3

Vrni se na Termoelektrarna Šoštanj: slovenska prihodnost?

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron