Posreduj predlog

Aktualna razprava:

Trenutno ni aktualnih razprav

Pridruži se

RSS zadnje novice evropske-volitve.si RSS novice
RSS zadnje objave na forumu RSS forum

Evropske volitve FaceBook Evropske volitve Youtube twiiter32x32

Poročilo posveta "Kako bomo premagali podnebne spremembe?"

Vaša stališča in predlogi evropski poslanki dr. Romani Jordan Cizelj za podnebno konferenco v Kopenhagnu in okoljske politike v Evropskem parlamentu
1 prispevek • Stran 1 od 1

Poročilo posveta "Kako bomo premagali podnebne spremembe?"

OdgovorNapisal/-a Simon Delakorda » 17:04, 18. 12. 2009

Spoštovani sodelujoči in spoštovane sodelujoče v spletnem posvetu »Kako bomo premagali podnebne spremembe?«,

zahvaljujem se vam za posredovana mnenja, stališča in predloge. Vaši prispevki so povzeti v končnem poročilu posveta, ki je dostopno na spletni povezavi http://www.evropske-volitve.si/images/s ... 2-2009.pdf

Vljudno vabljeni, da v tej temi posredujete vaše komentarje na poročilo posveta.

Tekom posveta je bilo objavljenih 43 prispevkov in podanih 35 glasov v spletni anketi. Spletni forum je obiskalo 1415 uporabnikov interneta.

V razpravi podana mnenja in stališča o pričakovanih zaključkih mednarodne podnebne konference v Kopenhagnu so razdeljena na tiste, ki pričakujejo ustrezen in zavezujoč podnebni dogovor (optimisti), tiste, ki menijo, da dogovor ne bo nič posebnega (realisti) in tiste, ki menijo, da na konferenci ne bo dogovora (pesimisti).

Svoja pričakovanja in zahteve do rezultatov konference so v razpravi podale okoljske nevladne organizacije Focus, Greenpeace, GWP Slovenija in Umanotera. Večina sodelujočih v razpravi se je strinjala, da ima mednarodna skupnost malo časa za dosego dokončnega sporazuma.

Pri vprašanju prevzemanja odgovornost za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov so bila stališča sodelujočih v razpravi razdeljena med tiste, ki menijo, da mora biti odgovornost za zmanjšanje izpustov enakomerno porazdeljena med razvitimi državami ter državami v razvoju in tiste, ki menijo, da bi morale odgovornost za zmanjšanje izpustov prevzeti razvite države.

V razpravi je prevladovalo mnenje, da bi morale finančno breme zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov prevzeti razviti države. Kot argumenti za takšno stališče so bili navedeni razvojni, kapacitetni in etični argument.

Pri vprašanju glede stališč Evropske unije in Slovenije na konferenci v Kopenhagnu so se oblikovale tri skupine mnenj (kozmopolitska, diplomatska in nacionalna). Kozmopolitska skupina zagovarja mnenje, da mora Slovenija zagovarjati globalni interes na podlagi pravičnosti, druga skupina zagovarja diplomatsko vlogo Slovenije kot povezovalke različnih interesov, nacionalna skupina pa zagovarja izključno interese države Slovenije.

V razpravi so bila podana različna stališča in interpretacije o tem ali so podnebne spremembe rezultat človekove dejavnosti oziroma ali gre procese, na katere človek nima vpliva. Del razpravljavcev meni, da so podnebne spremembe neposredni rezultat človeške dejavnosti, medtem, ko nasprotniki zagovarjajo mnenje, da se globalno segrevanje v resnici ne dogaja.

Del razprave se je osredotočil tudi na prednosti uporabe posameznih virov energije (les in jedrska energije) pri nadomeščanju fosilnih virov energije ter omejitve sončne energije. Dodatno so bila izpostavljena mnenja o premajhni energetski učinkovitosti, nezadostni zanesljivosti energetske oskrbe in naložbah.

Sodelujoči v razpravi so izpostavili številne in raznolike ukrepe ter investicije pri zmanjševanju posledic podnebnih sprememb, katerih večina pa se je zgodila brez pomoči in subvencij države.

Večina sodelujočih razpravljavk in razpravljavcev je že spremenila osebne navade in jih še spreminja, da bi živeli bolj zeleno. Manjši del je skušal vplivati tudi na svoje družine in prijatelje. Evropske kot državne institucije pri tem ne dajejo najboljšega zgleda.

Večina sodelujočih v razpravi pričakuje oz. je mnenja, da bi se ob določenih pogojih morale povečati cene izdelkov, ki bi prisilile k bolj premišljenemu trošenju.

V spletni razpravi so bili podani tudi komentarji v zvezi z zavajajočim naslovom spletnega posveta ter konkretna vsebinska vprašanja.

Rezultati spletne ankete »Kako najpogosteje skrbite za ohranjanje okolja?« so pokazali, da sodelujoči v anketi najpogosteje ločeno zbirajo odpadke, redno ugašajo luči, ko odidejo iz prostora in v trgovino vedno prinesejo svojo vrečko za večkratno uporabo. Najmanj pogosto pa izklapljajo električne naprave iz stanja pripravljenosti, perejo redkeje in ko je pralni stroj poln ter so znižali temperaturo v stanovanju za vsaj 1˚C.

V posvetu podana mnenja in stališča si bo evropska poslanka dr. Romana Jordan Cizelj prizadevala upoštevati pri svojih nastopih na konferenci in po potrebi predlagala dodatne aktivnosti Evropskega parlamenta na področju politike podnebnih sprememb.

Simon Delakorda, moderator
Uporabniški avatar
Simon Delakorda
Administrator
 
Prispevkov: 131
Pridružen: 23:19, 20. 06. 2006
Kraj: Logatec

1 prispevek • Stran 1 od 1

Vrni se na Kako bomo premagali podnebne spremembe?

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron