Posreduj predlog

Aktualna razprava:

Trenutno ni aktualnih razprav

Pridruži se

RSS zadnje novice evropske-volitve.si RSS novice
RSS zadnje objave na forumu RSS forum

Evropske volitve FaceBook Evropske volitve Youtube twiiter32x32

Mladi in preprečevanje raka

Evropski poslanec Lojze Peterle pripravlja samoiniciativno poročilo o raku za Evropski parlament. Vljudno vabljeni, da s svojimi mnenji, predlogi in izkušnjami sooblikujete poročilo.

Moderatorji: Simon Delakorda, Jernej Prodnik

25 prispevkov • Stran 1 od 51, 2, 3, 4, 5

Mladi in preprečevanje raka

OdgovorNapisal/-a Simon Delakorda » 14:36, 16. 05. 2007

Spoštovana razpravljavka / spoštovani razpravljavec!

Lepo pozdravljen/a v tematskem sklopu Preprečevanje raka v okviru spletnega posvetovanja z naslovom Ali se o svojem zdravju odločamo res le sami? Združeni proti raku! Namen posveta je sooblikovati poročilo o raku za Evropski parlament, ki ga pripravlja evropski poslanec Lojze Peterle. Vljudno vabljen/a, da s svojimi mnenji, predlogi in izkušnjami prispevaš k skupnemu boju proti raku.

Spletno posvetovanje bo potekalo od 17. maja do 17. septembra 2007. Povzetki prispevkov bodo objavljeni v vmesnih in končnem poročilu posveta.

Prosim, da v razpravi upoštevaš Pravila in načela spletnega komuniciranja na Forumu prihodnosti ter da se seznaniš z izhodičnimi informacijami in razpravnimi vprašanji. Svoje sporočilo objaviš tako, da klikneš na zavihek MOJE MNENJE, ki se nahaja desno zgoraj v opravilni vrstici ali pa se Registriraš oz. Prijaviš (registrirani uporabniki) v razpravo. Za morebitna vprašanja ali pomoč sem dosegljiv na e-poštnem naslovu simon.delakorda@guest.arnes.si.

Vljudno vabljen/a k razpravi.

Simon Delakorda, moderator

--------------------------------------------------------------------------------------

1. Vprašanja za razpravo

* Kakšna naj bo vloga šole?
* Kaj lahko prispevajo mediji?

2. Dodatna gradiva in informacije

Vlaganje v našo prihodnost: Mladi in preprečevanje raka. Poročilo skupine Evroposlanci proti raku, marec 2007 (pdf, 694 kb).
Predstavitve in govori s kongresa Združeni v boju proti raku (Ljubljana, 3.-5. november 2006).
Izjava za javnost - srečanje MAC (doc, 118 kb).
Poročila srečanja MAC (doc, 781 kb).
Zadnjič spremenil Simon Delakorda, dne 22:30, 22. 08. 2007, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Simon Delakorda
Administrator
 
Prispevkov: 131
Pridružen: 23:19, 20. 06. 2006
Kraj: Logatec

Re: Mladi in preprečevanje raka

OdgovorNapisal/-a Zdenka Goriup » 11:07, 31. 05. 2007

Izpostavila bi vidik kajenja oz. tisto vrsta raka ki nastane zaradi posledic kajenja. To vrsta raka, ki ima velike negativne posledice za pomeznika, družino in skupnost, hkrati pa jo je mogoče preprečevati z ozaveščanjem in pravilno vzgojo - predvsem mladih. Gre za družbeno zelo pogojeno obliko raka.

Želela bi si večje prizadevnosti s strani medicinske stroke in izobraževalnega sistema v osnovnih in srednjih šolah. Več sistematičnega pristopa oz. delovanja med vzgojnimi institucijami in zdravstvom. Pa tudi vzgoja v družini in vzor staršev nekadilcev sta pomembna.

Država Slovenija in tudi Evropska unija bi morali nameniti več finančnih sredstev za ozaveščanje mladih o posledicah kajenja.

Predlagam, da se v učne programe osnovnih in srednjih šol ponovno vnese eno učno uro na teden obveznega izobraževanje o negativnih posledicah kajenja za mlade (ter drugih zdravju škodljiv substanc - alkoholu itd.). Tudi tam, kjer se mladi srečujejo (npr. tabori, skupinske počitnice, izleti itd.) je potrebno nameniti pozornost vplivu družbenega okolja na kadilske navade mladih.

Podpiram to spletno akcijo gospoda Peterleta in mu želim, da bo napisano sporočilo pripomoglo k njeni odmevnosti v celotni Evropski skupnosti ter da bi se na osnovi tega pokazali tudi konkretni pozitivni rezultati.

Z lepimi pozdravi,

Zdenka in Danilo Goriup iz Žalca in Ljubljane
Zdenka Goriup
 

Re: Mladi in preprečevanje raka

OdgovorNapisal/-a Polona Baric » 12:43, 31. 05. 2007

Po mojem ima največji vpliv na pojav kajenja med mladimi družina. Ona vpliva kako bo otrok vzgojen in kako bo živel (starši so zgled). Zato morajo starši začeti zdravo življenje brez kajenja (primerna hrana, gibanje, mirno življensko okolje).

Oblikovalci šolske politike in učitelji so premalo ozaveščeni o primernem in zdravem načinu življenja, ki ga zahteva 21. stoletje. Preveč se poudarja in uči za blaginjo, premalo pa izvorne človekove vrednote (ljubezen, dobrota, medsebojna pomoč, spoštovanje narave in vseh živih bitij). Ozaveščanje mladih o teh vrednotah (predvsem preko na novo osveščenih medijev, učiteljev in politikov) lahko prispeva k temu, da bodo mladi ljudje spoznali pomen in prednosti življenja brez kajenja.
Polona Baric
 

Re: Mladi in preprečevanje raka

OdgovorNapisal/-a zaklina zekic » 20:34, 08. 06. 2007

Osveščanje o škodljivosti tobaka in alkohola, drog. Krepitev samozavesti. Vloga šole naj bo prav na krepitvi samozavesti. Mediji pa naj nas bolj osveščajo o zdravem življenju in premagovanju stresa. Moj nasvet je bodi zdrav in pozitiven.
zaklina zekic
Razpravljalec/ka
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 20:25, 08. 06. 2007

Re: Mladi in preprečevanje raka

OdgovorNapisal/-a Marjana Škoberne » 17:36, 15. 06. 2007

Kadilka sem bila skoraj 35 let, od začetka sem pokadila eno škatlo cigaret na dan, kasneje tudi 2-3 škatlice. Rezultat mojega strastnega kajenja je bil mikrocelurarni rak na levi stran pljuč, ki je svoj izbruh izkazal 10. maja 2004. Ta zahrbtna bolezen se je začela pojavljati z gripo in angino ter visoko temperaturo in močnim kašljanjem. Ti pojavi so bili vse pogostejši, navadna zdravila jih niso odpravila. Diagnoza je pokazala, da gre za bolezen pljučnega raka.

Mojo bolezen je pozdravila onkološka medicina z 18 obsevanji požiralnika in 6 kemoterapijami. Tudi sama sem spremenila prehranjevalne navade in življenje obrnila za tisoč stopinj. Začela sem pozitivno razmišljati o svojem življenju in zdravju.

Vsem mladim priporočam in jim polagam na srce, da naj nikoli ne podležejo odvisnosti od cigaret. Ko sem zvedela za diagnozo raka, sem zasovražila cigarete. Po tri letih zdravljena čutim globok odpor do cigaret, zato tudi podpiram nov zakon o omejevanju kajenja. Hkrati menim, da ima vsak posameznik prost izbor ali bo kadil ali ne, vendar naj se zaveda vseh posledic, ki mu jih lahko prinese ta odločitev. S svojo zgodbo bi rada samo opozorila predvsem mlade kadilce, naj ne podležejo teh odvisnosti.

Vsem priporočam naj ne kadijo, na podlagi te izkušnje sem se osebno angažirala in se borim proti kajenju.

Vsem želim lep pozdrav iz prireditve Tek-hoja za življenje iz Žalca,

Marjana
Marjana Škoberne
 

Re: Mladi in preprečevanje raka

OdgovorNapisal/-a Marija Satler » 17:48, 15. 06. 2007

Sem učiteljica na OŠ Vransko, kjer smo danes imeli delavnice na temo kako ohraniti zdravje in otroke spodbuditi k ohranjanju svojega zdravja. Imeli smo likovne, literarne, ustvarjale delavnice. Otroci so to predstavili na plakatih. Posebna delavnica pa je bila namenjena starejšim v domu ostarelih.

Učenci so odšli v dom ostarelih in skupaj z varovanci doma opravili sprehod v okolici Vranskega. Nato so jih pripeljali na igrišče na Vranskem, kjer so jim predstavili svoje izdelke. Nato so skupaj opravili še tek in hojo za zdravje okrog nogometnega igrišča. Starejši varovanci doma so bili izjemno veseli, ker so jim otroci polepšali dan in jim obljubili, da bodo to še kdaj storili.

Mislim, da takšen pristop v šolah nujen za vzgojo mladih, ker izkušnje starejših in mladostna razigranost mladih dajeta čar življenju, česar se premalo zavedamo. Današnji dan si bodo zapomnili za vse življenje in razmišljali o največjem bogastvu - zdravju.

Ob tem so prišli do zaključka, da je kajenje škodljivo zdravju in da bodo na to tudi sami koga opozorili.

Lep pozdrav iz sklepne prireditve Tek in hoja za življenje v Žalcu,

Marija
Marija Satler
Razpravljalec/ka
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 17:38, 15. 06. 2007

Naslednja

25 prispevkov • Stran 1 od 51, 2, 3, 4, 5

Vrni se na Ali o svojem zdravju odločamo sami? Združeni proti raku

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron