Posreduj predlog

Aktualna razprava:

Trenutno ni aktualnih razprav

Pridruži se

RSS zadnje novice evropske-volitve.si RSS novice
RSS zadnje objave na forumu RSS forum

Evropske volitve FaceBook Evropske volitve Youtube twiiter32x32

Zelena knjiga o evropski energetski politiki - splošna

Evropska poslanka dr. Romana Jordan Cizelj vas vabi k posredovanju stališč, predlogov in komentarjev o energetski politiki EU. Povzetki bodo predstavljeni na ustreznih razpravah v Evropskem parlamentu.

Moderator: Simon Delakorda

16 prispevkov • Stran 3 od 31, 2, 3

Re: Zelena knjiga o evropski energetski politiki - sploš

OdgovorNapisal/-a Robert Hlep » 22:44, 11. 12. 2006

Žal se nekoliko pozno priglašam k besedi, saj je vmesno poročilo bilo pravkar spisano. Vendarle bi o Zeleni knjigi podal še svoje mnenje.

1. Mislim, da je Komisija šla v pravo smer in pripravila dober dokument. Še posebej pozdravljam idejo o strateškem pregledu energetske politike EU in to predvsem zato, ker upam, da bo prinesla na tem področju nekaj več skladnosti in predvsem preglednosti. Mislim namreč, da je sedaj kar nekaj zmešnjave, ker obstaja veliko smernic, akcijskih načrtov, deklaracij itd., ki jih je zelo težko spremljati in na koncu energetska politika lahko postane preveč abstraktna, da bi bila sposobna pritegniti dovolj (kakovostnega) zanimanja.

2. Zanimivo je bilo opaziti, da ZK ne pove veliko o tem, kako vidi energetsko politiko EU z vidika Kjotskega protokola po letu 2012, ko naj bi nastopila njegova druga faza. Glede na njegov pomen in prestiž za EU je to kar presenetljivo.

3. Nekoliko bolj tehnična opomba bi bila, da ne vidim razloga, zakaj sta poglavji 2.3 (Varnost oskrbe in mešanica energetskih virov) in 2.4 (Boj proti podnebnim spremembam) ločeni, saj obe govorita o energetski učinkovitosti in obnovljivih virih energije. O infrastrukturi, ki je ključnega pomena za varnost in zanesljivost oskrbe tako izvemo več iz poglavja 2.1 (Notranji evropski trgi z električno energijo in plinom) in 2.6 (Zunanja energetska politika). Predvsem pa obstaja še poglavje 2.2, ki se v celoti ukvarja z varnostjo oskrbe. Skratka ne razumem, kaj je sporočilo poglavja 2.3 in kaj je njegov bistveni prispevek (pod točko ena sem govoril o stihiji v energetski politiki in kot kaže, se ta zrcali tudi v tem dokumentu; sicer je to šele zelena knjiga, ampak vendarle).

Ko že govorim o varnosti oskrbe velja omeniti, da je 18. januarja 2006 bila sprejeta smernica o varnosti oskrbe z električno energijo (2005/89/EC). To kaže, da je v strategiji potrebno usmeriti pozornost tudi v izvajanje že obstoječe zakonodaje.

4. Nadalje je omenjen pomen jedrske energije. Če je že govora o varnosti oskrbe, potem bi bilo dobro govoriti tudi o varnosti oskrbe z gorivom za jedrske elektrarne. Ostajamo na dosedanjih dobaviteljih urana (Kanada, Avstralija, Niger, Rusija...) in kako je z domačimi dobavitelji? Npr. Euratom Supply Agency v zadnjem letnem poročilu (sicer iz leta 2005) govori o potencialih na Finskem, Slovaškem in Švedskem.

4. Zelo pomembno za kakršnekoli strategije in politike na področju energetike je podjetniško okolje. Nujno je potrebno olajšati postopke za podjetja in podjetnike, ki želijo investirati v npr. obnovljive vire energije. Sam poznam slovenski primer, kjer so ti postopki in nedostopnost finančnih sredstev pokopali projekt bioplinske elektrarne. Še en drug slikoviti primer pa je moj prijatelj, ki se je pozanimal o možnostih gradnje male hidroelektrarne v Sloveniji in je od svetovalnega podjetja dobil odgovor, da naj na vse skupaj pozabi, ker bo samo za dovoljenja in papirje porabil pet let. Mogoče je tu kaj pretiravanja, ampak se vseeno velja zamisliti.

ZK naj vključi strategijo ustvarjanja ugodnega podjetniškega okolja, da bo sploh lahko prišlo do investicij, ki so nujno potrebne za uspeh evropske energetske politike.

Toliko bi bilo z moje strani. Veselim se nadaljnje razprave.

Lep pozdrav vsem,
Robert Hlep
Robert Hlep
Razpravljalec/ka
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 20:45, 11. 12. 2006

Re: Zelena knjiga o evropski energetski politiki - splošna v

OdgovorNapisal/-a Lidija Živčič » 14:21, 13. 12. 2006

14. decembra bo Evropski parlament glasoval o pomembnem poro?ilu o prihodnji energetski politiki EU. Fokus društvo za sonaraven razvoj verjame, da je v tej zadevi pomembno, da poslanci Evropskega parlamenta glasujejo proti vklju?itvi jedrske energije v prihodnji energetski paket EU ter za zavezujo?e sektorske cilje za obnovljive vire energije. Ve? o pozivu, ki je bil poslan slovenskim evroposlancem/kam na http://www.focus.si/index.php?node=25&id=339
Lidija Živčič
Razpravljalec/ka
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 09:41, 03. 11. 2006

Odgovor Romane Jordan-Cizelj na vmesno poročilo posveto

OdgovorNapisal/-a Simon Delakorda » 13:01, 11. 01. 2007

Spoštovane razpravljavke in spoštovani razpravljavci!

Evropska poslanka dr. Romana Jordan-Cizelj je pripravila odgovor na vaša mnenja in predloge, ki ste jih objavili v razpravi do vključno 1. decembra in ki so bili povzeti v prvem vmesnem poročilu posvetovanja.

Besedilo:
dr. Romana Jordan-Cizelj: Odgovor sodelujočim v posvetovanju "Energetska politika EU – sodeluj pri njenem soustvarjanju!" (pdf, 79 kb) (8. januar 2007).

Poročilo:
Prvo vmesno poročilo posvetovanja "Energetska politika EU – sodeluj pri njenem soustvarjanju!" (pdf, 240 kb), 6. december 2006.

Vljudno vabljeni k nadaljni razpravi!

Simon Delakorda, moderator
Zadnjič spremenil Simon Delakorda, dne 14:08, 11. 01. 2007, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Simon Delakorda
Administrator
 
Prispevkov: 131
Pridružen: 23:19, 20. 06. 2006
Kraj: Logatec

Drugo poročilo razprave

OdgovorNapisal/-a Simon Delakorda » 11:22, 26. 04. 2007

Spoštovani sodelujoči v razpravi!

Moderatorska ekipa Foruma prihodnosti je povzela vaša mnenja in predloge v drugem poročilu posvetovanja na temo "Energetska politika EU – sodeluj pri njenem soustvarjanju!". Poročilo smo poslali Informacijski pisarni Evropskega parlamenta za Slovenijo, ki ga bo posredovala evropski poslanki dr. Romani Jordan Cizelj, Ministrstvu za gospodarstvo RS, Odboru za zadeve EU Državnega zbora RS in množičnim medijem.

Poročilo je dostopno na naslovu Drugo poročilo spletnega posvetovanja na temo »Energetska politika EU – sodeluj pri njenem soustvarjanju!« (pdf, 386 kb) kot tudi v rubriki Arhiv/Poročila na Forumu prihodnosti.

V poročilu so vključeni prispevki razpravljalcev, ki so bili v tej razpravi objavljeni od vključno 2. decembra 2006 do 1. aprila 2007.

Spletno posvetovanje bo arhivirano in javno dostopno v rubriki Arhiv posvetovanj in razprav. Še enkrat se vam zahvaljujem za vaše sodelovanje in objavljene prispevke.

Z lepimi pozdravi,

Simon Delakorda, moderator
Zadnjič spremenil Simon Delakorda, dne 11:53, 26. 04. 2007, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Simon Delakorda
Administrator
 
Prispevkov: 131
Pridružen: 23:19, 20. 06. 2006
Kraj: Logatec

Prejšnja

16 prispevkov • Stran 3 od 31, 2, 3

Vrni se na Energetska politika EU – sodeluj pri njenem soustvarjanju!

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron