Spletno posvetovanje "Kako zmanjšati brezposelnost med mladimi v EU?"

natisni
PDF
Milan_Zver_Evropski_parlament Lepo vabljeni k posredovanju vaših predlogov evropskemu poslancu dr. Milanu Zveru za izboljšanje evropskega izobraževalnega sistema, mobilnosti in zaposljivosti mladih v EU v spletnem posvetovanju z naslovom "Kako zmanjšati brezposelnost med mladimi v EU?", ki bo potekalo od 4. februarja 2010 do 13. marca 2010 na Državljanskem forumu http://www.evropske-razprave.si/mladi-mobilnost-EU/.

Za sodelovanje v spletnem posvetu ni potrebna registracija, vaše predloge pa posredujete prek spletna obrazca na povezavi http://www.evropske-razprave.si/forum/post/reply.html?f=48&t=155 ali prek e-naslova Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

Razlogi za posvet

Zaradi finančne krize je število brezposelnih mladih v Evropski uniji poskočilo s štirih na pet milijonov. Kljub dolgim vrstam brezposelnih diplomantov številna delovna mesta ostajajo nezasedena, saj med mladimi ni profilov, ki jih potrebuje evropsko gospodarstvo. "Ta paradoks kaže, da je z evropskim izobraževalnim sistemom nekaj narobe," pravi dr. Zver.

Politični okvir posveta

Evropski parlament pripravlja svoje mnenje in predloge o pobudi Mladi in mobilnost, katere cilj je zmanjšati brezposelnost mladih z izboljšanjem kakovosti evropskih izobraževalnih sistemov in zagotavljanjem večje mobilnost mladih Evropejcev. Slovenski poslanec v dr. Milan Zver pripravlja poročilo o pobudi, o katerem bo Evropski parlament razpravljal v mesecu marcu.

Izhodiščna vprašanja posveta

1) Ali menite, da bi morali biti mladi še pred vpisom na določen srednješolski ali visokošolski program seznanjeni z objektivno oceno o tem, kakšne bodo njihove možnosti, da po končanem študiju dobijo delo, za katerega so se šolali?

2) Ali menite, da bi morale biti poklicne šole bolj usmerjanje v usposabljanje za delo (s prakso) in manj obremenjene s teoretičnimi predmeti?

3) Ali menite, da so evropske univerze dovolj odprte do družbe in potreb gospodarstva?

4) Zaradi gospodarske krize v zadnjem se v zadnjem času kažejo tendence, da de varčuje pri tako imenovanih "mehkih" politikah Evropske unije, med drugim tudi pri izobraževanju in mladinskih politikah. Se strinjate s tem ali menite, da prav vlaganje v izobraževanje in mlade generacije lahko zagotovi boljšo prihodnost za vse?

Odziv na vaša mnenja in predloge

Evropski poslanec dr. Milan Zver bo vaša mnenja in predloge redno spremljal in jih poskušal upoštevati pri mojem delu, poleg tega pa bo poročilo spletnega posvetovanja predstavil na naslednjem srečanju parlamentarnega odbora za Kulturo in izobraževanje, ki bo razpravljal o pobudi Mladi in mobilnost. Vabljeni k posredovanju vaših mnenj in predlogov prek forumskega obrazca http://www.evropske-razprave.si/forum/post/reply.html?f=48&t=155 ali prek elektronskega naslova Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Za sodelovanje v spletnem posvetu ni potrebna registracija.

Dodatne informacije in dokumenti

Video nagovor evropskega poslanca dr. Milana Zvera k spletnemu posvetu, dodatne informacije in dokumenti o temi so dostopne na naslovu http://www.evropske-razprave.si/mladi-mobilnost-EU/ ter na Facebook predstavitvi http://www.facebook.com/forum.evropske.razprave (lepo vabljeni, da postane prijatelji foruma Evropske razprave).

Spletno posvetovanje

Spletna posvetovanja potekajo po načelih posvetovalne demokracije, na katerih temelji komunikacijski proces oz. dialog med evropskimi poslanci in sodelujočimi javnostmi ter zainteresiranimi posamezniki. Končni cilj e-posvetovanj je priprava vsebinskega poročila, ki povzema mnenja, stališča in predloge sodelujočih ob pripravi poročila za Evropski parlament.

Spletno posvetovanje poteka pod okriljem Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji, upravlja pa ga Inštitut za elektronsko participacijo.

Lepo vabljeni k sodelovanju v razpravi!

mag. Simon Delakorda, moderator
Spletni forum Evropske razprave
http://www.evropske-razprave.si