natisni
PDF

Vabilo k sodelovanju v spletnem vprašalniku o uporabi
orodij za vizualizacijo spletnih razprav

http://www.surveymonkey.com/s/VIDI-survey-SI

Navodila za dostop in uporabo orodij za vizualizacijo spletnih razprav na forumu Evropske razprave

Uvod:
Inštitut za elektronsko participacijo in Inštitut Jožef Stefan sodelujeta v pri razvoju in aplikaciji statističnih orodij za vizualizacijo spletnih razprav v okviru evropskega projekta VIDI (Visualising the Impact of the legislation by analysing public DIscussions using statistical means). Cilj orodij je izboljšati preglednost in učinkovitost razpravljanja na spletnih forumih ter ponuditi relevatne informacije za uporabnike (posameznike, nevladne organizacije, medije in odločevalce).

Spletna orodja za vizualizacijo:
Trenutno so na spletnem državljanskem forumu Evropske razprave http://www.evropske-razprave.si/, ki je namenjen javnim razpravam o aktualnih temah v Evropski uniji ter spletnim posvetovanjem s slovenskimi poslanci in poslankami v Evropskem parlamentu, pilotno implementirana naslednja štiri orodja:

- Vsebinski predlogi (izbor in prikaz vsebinsko oz. tematsko sorodnih razprav na forumu);

- Tematski atlas (2D pregled vsebinskih poudarkov izbrane razprave in objavljenih prispevkov s ključnimi besedami);

- Časovni razvoj (2D vizualizacija časovne dinamike in vsebinskega razvoja izbrane razprave);

- Vsebinski vzorci (sprotno obveščanje o predhodno izbranih besedah, ki so se pojavile v razpravi. To orodje trenutno deluje v iskalniku Internet Explorer).

Orodja so dostopna na vstopni strani spletnega državljanskega foruma Evropske razprave – zavihek VIDI na levem robu strani (slikovni prikaz dostopa).

Spletni vprašalnik in navodila:
S ciljem pridobiti povratne informacije o prijaznosti, uporabnosti in tehničnem delovanju orodij za vizualizacijo spletnih razprav s strani uporabnikov, vas lepo vabimo k sodelovanju v spletni anketi, ki je dostopna prek spletne povezave http://www.surveymonkey.com/s/VIDI-survey-SI. Anketa je sestavljena iz 23 vprašanj odprtega in zaprtega tipa.

Lepo prosimo, da pred izpolnjevanjem vprašalnika preizkusite uporabo spletnih orodij za vizualizacijo. Navodila za uporabo orodij se nahajajo v orodni vrstici zavihka na spletni povezavi Pomoč in navodila.

Rezultati:
Rezultati ankete bodo objavljeni na spletni strani projekta VIDI (http://www.vidi-project.eu/) ter na spletnem državljanskem forumu Evropske razprave v sklopu O projektu, kjer so dostopne dodatne informacije o projektu.

Vnaprej se vam zahvaljujemo za vaše sodelovanje in vas lepo pozdravljamo.

mag. Simon Delakorda, moderator
http://www.evropske-razprave.si/
Inštitut za elektronsko participacijo (INePA)

Slikovna navodila za uporabo statističnih orodij za vizualizacijo spletnih razprav:

1. S klikom na zavihek VIDI na levem stranskem robu foruma odprite uporabniško vrstico za vizualizacijo spletnih razprav (slika 1 - klikni za povečavo).

2. Na forumu s klikom na majhno okno s črko V zraven naslova teme izberite spletno razpravo, katero želite vizualizirati (slika 2 - klikni za povečavo).

3. V uporabniški vrstici VIDI s klikom na zagonski gumb orodja aktivirajte vizualizacijo izbrane spletne razprave (slika 3 - klikni za povečavo).

V primeru vprašanj v zvezi uporabo VIDI orodij za vizualizacijo spletnih razprav vam prosimo, da se obrnete na e-poštni naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

1. thumb_VIDI-orodja_navodila-1 2. thumb_VIDI-orodja_navodila-2 3. VIDI-orodja_navodila-3